Вітаю Вас Гість!
Четвер, 23.09.2021, 11:40
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Пошук на сайті

Посилання



Слово Митрополита

Стефан, митрополит Киевський та всій України

По гарячих слідах 3 ...

Головна » Новини  
Великодне послання Сергія, епископа Бориспільського
ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ
єпископа Бориспільського Сергія
Всім вірним Апостольської Православної Церкви в Україні
Дорогі браття і сестри,
Христос Воскрес!
Нині ми разом з усім православним світом святкуємо Воскресіння Христове, найвеличнішу подію в історії, перемогу світла над темрявою, правди над неправдою, віри над марновірством, добра над злом. Радість Воскресіння Христового охоплює видимі й невидимі мири, ангельський спів відлунює в людських душах.
Позаду - непростий період Великого посту, і непростий час життя взагалі - час випробувань і спокус, посилений болючими викликами сьогодення. Часто людськими душами опановували зневіра і відчай, багатьох спіткали непоправні втрати. Підстав багато - це і війна на сході, це й економічна нестабільність, це, врешті, й згубна пошесть, яка охопила весь світ. І в цю годину нашого торжества лишаються хворі і знесилені, полонені і поранені. Ворог роду людського намагається посіяти в серцях ворожнечу, байдужість, відчай, надломити людський дух, замкнути й зациклити людину на своїх власних проблемах. Євангеліє показує нам, що й Спасителя світу оточували часто ворожі партії, Його науку не могли спочатку зрозуміти навіть і вірні учні. І світська, і духовна тодішня влада прирекли Його на тортури і ганебну смерть. Як і Христос, ми знемагали і падали під тягарем хреста дорогою на Голгофу.
Але ж недаремно Син Божий став Сином Людським, подібним до нас, одним з нас, щоб цим самим перемогти смерть і диявола в людській природі. Осміяний, закатований і розіп’ятий, коли сили зла ніби вже торжествували перемогу, коли розпорошились залякані учні, коли, здавалось, сам Бог був витіснений, видалений з світу цього, і всі людські сподівання були запечатані могильним каменем, увібравши весь біль і пітьму світу, Він замінив її на Світло й радість… На третій день після жахливої страти на Голгофі сталось щось непередбачуване і незбагненне: зрушивсь камінь погребальної печери і в сяйві Божественної слави встав з гробу воскреслий Христос… Він приніс нам Свою перемогу над смертю, надію і на можливість нашої перемоги з Його жертовною допомогою.
Іконографія Воскресіння Христового знає два мотиви: Христос, що сходить до пекла і виводить з нього душі праведників, руйнуючи браму Пекла, як переможець пекельних сил. І інший образ: Христос у світлих ризах, біля порожньої гробниці в оточенні ангелів зі знаменем перемоги, як схід Сонця Правди. Це два аспекти однієї події: Адам і Єва, яких виводить і підносить Господь, уособлюють весь людський рід, а знамено в Його руці -торжество вічного життя.
У чому ж полягає дієва сила Воскресіння Христового? Бог усе зробив для нас, за нас, але врятувати нас без нас не може. Потрібна віра, довіра, зворотній рух, врешті - віддача себе Богу. Ми несемо до церкви пасхальні кошики, але це лише знак, предметний символ нашої співучасті у Торжестві Христового Воскресіння Принесімо Богові дари - самих себе, саме цінне для Бога і тим самим пізнаєм свою гідність як дітей Божих. Не спокусимось чужими пастирями й облесливими голосами, а навпаки - тримаймо наші серця як прибрані горниці для Трапези Господньої, віруймо в воскреслого Господа, віруймо в світле майбутнє України й світу.
Ми дякуємо Творцеві, Відкупителю і Благому Промислителю за цю можливість спільно святкувати це величне свято. Дякуємо всім співслужителям нашим, архіпастирям, пастирям, всім вірним братам і сестрам, що молитовно і всіляко підтримували наше служіння. Молимось, щоб Воскреслий Господь наповнював наші думки, серця і ціле життя, провадив нас і надалі підтримував, щоб свідчити і втілювати Євангеліє Життя і Любові перед усіма людьми.
Хай благодать, втіха, мир, радість, милосердя Воскреслого у Славі Христа буде з усіма вами!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!
 
+ Сергій єпископ Бориспільській
Пасха Христова 2021 р. м.Київ
Опубліковано: 01.05.2021 | Рубрика: Новини | Переглядів: 139
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email:
Усі смайли
Код *: