Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 03.05.2024, 19:45
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Пошук на сайті

Посилання



Слово Митрополита

Стефан, митрополит Киевський та всій України

По гарячих слідах 3 ...

Головна » Статті, публікації  
ВРРО о соборе АПЦвУ 09 січня 2018 року

Собор Апостольської Православної Церкви в Україні

Головуючий у Всеукраїнській Раді Релігійних Об´єднань професор Олександр Саган, на запрошення Предстоятеля Апостольської Православної Церкви в Україні митрополита Стефана, був гостем Собору цієї Церкви. Захід відбувся 09 січня 2018 року в одному із храмів АПЦвУ в Києві. Окрім внутрішньоцерковних справ (наприклад, єпископська хіротонія активного члена ВРО Сергія Вутянова, поточні справи Церкви), на Соборі було порушено важливі проблеми нинішнього буття православ´я в Україні та світі загалом.

Зокрема у доповіді Предстоятеля Церкви, виступах присутніх єпископів та священиків, звучала тривога за нинішню ситуацію в Україні, яка склалася в освіті (світській та духовній), культурі та етиці, передусім молоді, капеланській службі тощо. Референом більшості виступів звучали пропозиції: необхідності повернення до євангельських принципів життя як православних Церков, так й інших християн; повернення до давніх українських традицій та принципів розвитку православ´я на теренах України; застарілість деяких канонічних засад розвитку православ´я та їх конфліктність із євангельським підходами; готовність до участі в екуменічних акціях заради збереження духовної єдності християн тощо.

Базові засади розвитку АПЦвУ будуть обговорюватися протягом року (наразі вони мають з´явитися на сайті УПЦвУ для широкого обговорення). До участі в обговоренні, як було зазначено на Соборі, будуть запрошені також експерти та всі зацікавлені в успішному розвитку православ´я в Україні, оскільки АПЦвУ декларують відкритість до критики та конструктивних пропозицій.

У своєму виступі на Соборі О.Саган подякував за запрошення на цей важливий церковний захід та зазначив, що свого часу Українське православ´я (а воно значно відрізняється від московського його варіанту) мало одним із засадничих своїх принципів євангельськість Церкви (більша увага до новозавітної традиції, аніж до старозавітної). Існує достатньо аргументована література щодо осмислення порушених на Соборі питань – зокрема багато відповідей на задекларовані питання містяться у творах митрополита Іларіона (Огієнка), Арсена Річинського, Анатолія Колодного, Петра Кралюка, Олександра Сагана та багатьох інших дослідників та церковних активістів. О.Саган запропонував налагодити співпрацю між науковцями Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ та АПЦвУ – ця пропозиція була позитивно сприйнята учасниками Собору. Як перший крок до такої співпраці митрополит Стефан дав згоду виступити на інформативному семінарі Відділення та поділитися своїми думками щодо необхідності повернення до витокових принципів Українського православ´я.

Опубліковано: 17.01.2018 | Рубрика: Статті, публікації | Переглядів: 1104
Всього коментарів: 0
idth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *: Email:
Код *: